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How does vacation apply to a BECE? 

A. Article 30.03 (d) applies to all BECEs. This means that they are paid vacation pay on each

pay day and any vacation time taken is without pay. BECEs are required to take vacation

and the employer and the Local should discuss and agree upon the mechanism for

booking the vacation time off work.

Q. How much availability does the BECE need to provide?

A. A BECE must provide shift availability for greater than their guaranteed FTE. For

example, if the employee needs to work eight shifts in the next four weeks to meet their

FTE, the Employee must provide at least nine shifts where they are available. Providing

more than the minimum availability may enhance advanced scheduling of BECE and

positively impact the success of the BECE option.

Q. How specific can or must the employee be regarding availability?

A. It was intended that the employee would provide availability for shifts (i.e.: I am

available for day shift or evening shift on that day) rather than start and end times (i.e.: I

am available from noon until 1815h on that day).

Q. Can a BECE line be selected by others through the provisions of Article 12.02 when a

new schedule is posted?

A. While BECE's have a guaranteed FTE, they do not have a line in the schedule. As such,

the work performed by a BECE cannot be selected by others through the provisions of

Article 12.02 when a new schedule is posted.

Q. What if the BECE option is just is not working out as expected?

A. Either the employee or the employer can terminate a BECE arrangement. An employee

must provide 28 days' notice of termination, after which they resume their previous

status as a casual employee.

Q. 

The employer may also terminate, in which case the BECE reverts to casual status. The

provisions of Article 15 would not apply in these circumstances.

Can a BECE involve more than one unit or more than one site?

A. There is no requirement that only one unit or site be involved. However, the more

schedules and other variables involved, the greater the likelihood that issues will arise

that may influence the success of the option. If a BECE is going to involve more than one

site, the provisions of Article 44 would apply.

Due to the complexity of the BECE, it is recommended that a BECE be restricted to a

single site or program unless mutually agreed otherwise.
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